top of page

Pravé kyperské chutě

"Na Kypru vaření rovná se štěstí.  Rovná se velké rodině, která se sejde u velkého stolu a společně hoduje, nabírá si z velkých mís, vybírá z rozmanitých jídel, která mají jednoduchou, ale o to intenzivnější chuť.   Což je pro Kypr typické.  Dává vyniknout hlavně chuti základních ingrediencí. To ji odlišuje od ostatních okolních zemí. Kyperská kuchyně   v jídle spojuje Evropu s Asií, Západ s Východem.   A právě proto, že některá ostrovní jídla jsou nadneseně řečeno „prostá“, není problém si některá z nich připravit i uprostřed Evropy.  "

 

Připravíme si:

  • Kyperské předkrmy a salát Choriatiki

  • Masové kuličky Keftedes

  • Afelia – vepřové v červeném víně

  • Purguri (řecký název pro bulgur, který se na Kypru připravuje s nudličkami Fide
    - velmi tenké a na krátko krájené nudličky (andělské vlasy)

  • Sladké Pourekia  velmi oblíbené a tradiční  smažené taštičky plněné kyperským

sýrem anarí se skořicí a růžovou vodou.  Sýr anarí je svou strukturou podobný měkkému

tvarohu, ale chuťově  má blíže k sýru riccota.

Co se ještě dozvíte:

 

Během vaření povedeme téměř filozofický  dialog jako "Deipnosophistai"  o tom, v čem je kyperská kuchyně specifická:  jak se liší od příbuzných kuchyní, jaké potraviny už získaly ochranné známky původu a názvu, a že jich je dost, jako třeba tradiční sýr halloumi; že Svatojánské ořechy (vlašské ořechy ve slupce nakládané v sirupu) nemají s Moravou nic společného;  že ostrovní kuchyně byla hlavně vegetariánská; že na kyperskou pšenici a chléb se psaly ódy a chvály už od 16. století i dříve; že má svou pšenici zvanou Durum a speciální kvásek Arkatis; že každá část ostrova má svůj typický chléb.  Jaká jsou specifická koření pro kyperskou kuchyni, jak se liší mezi domácnostmi řecky a turecky hovořícími.  A určitě poradím, kde patřičné suroviny obstarat v Čechách, případně čím je nahradit.

 

 

V ceně kurzu je zahrnuto:

  • všechny suroviny na vaření

  • zapůjčení zástěry

  • vytištěné recepty

  • nápoje během kurzu

Doplňující informace:

  • kurz trvá 4 hodiny

  • kapacita 7 lidí (min.5)

  • místo konání kurzu: Kosmonosy, Hradišťská 184A

  • cena 2300Kč

  • STORNO PODMÍNKY

IMG_9221.jpg
food-gfd87e6a25_1920.jpg

Chcete zjistit termíny, přihlásit se na kurz nebo koupit dárkový poukaz přímo na tento kurz?
Klikněte na zelené tlačítko a budete přesměrováni do rezervačního systému. 

Ch

Nevíte zda vybrat jako dárek zrovna tento kurz? Kupte dárkový poukaz na kurz dle vlastního výběru obdarovaného.

Lektor:
Sylvi Georgiou

"Jsem poloviční Kypřanka, poloviční Češka. Troufám si říct, že náturou a láskou k jídlu a vaření víc Kypřanka.  Milujeme naši ostrovní kuchyni, s pýchou o ni mluvíme jako o té nejlepší ve Středozemí. Jak jinak.   Tak či onak, gastronomie je jedním z top způsobů, jak se zemi, a především místním přiblížit. A to na ostrově platí na sto procent. „Filoksenía“, pohostinnost, je něco, s čím se tu setkáte na každém kroku."

312653601_786055429163415_4745372244872199707_n.jpg
Sylvi
bottom of page