ZMRZLINA - tipy, triky a recepty na sorbety

 

Máte rádi zmrzlinu? Pája si pro vás připravila pár receptů a triků, jak si k doma připravit skvělé ledové osvěžení.

Máme tady po delším čekání konečně opravdové horké léto. K němu neodmyslitelně patří zmrzlina a nanuky. Já se už pár lét snažím připravovat zmrzlé pochoutky hlavně doma. Vím, co do nich přišlo, chuť je čistší, prosta jakýchkoliv nevhodných příměsí, jako je to u těch kupovaných. Chcete se taky pustit do domácích zmrzlin? Mám pro vás pár tipů:

Zmrzlinovač

Co od zmrzlinovače očekáváme? Že zmrzlinovou směs přemění v krémovitou zmrzlinu, to znamená, že ji namrazí a dostatečně našlehá - a vžene do ní dostatek vzduchu. Tím pádem vůbec nejde srovnávat zmrzlinu z profesionálního zmrzlinovacího stroje a domácího mini zmrzlinovače. Ale výsledek může být také skvělý!

Kdysi jsem si koupila zmrzlinovač s namrazovací nádobou. Je to skvělá varianta pro začátky domácího zmrzlinování. Nový koupíte za méně než tisícovku, a když se mrknete na bazar nebo marketplace, tak jich tam najdete spoustu za pár stovek, téměř nepoužitých. Tento typ mi přijde skvělý pro začátek nebo když si chcete udělat párkrát za léto zmrzlinu. Základem je nádoba, kterou musíte dát vždy na několik hodin do mrazáku, mít dobře nachlazenou zmrzlinovou směs a pak už připravíte celkem krémovou a ztuhlou zmrzlinu.

Před rokem jsem si pořídila zmrzlinovač se samostatnou mrazící jednotkou a jsem opravdu nadšená. Ty levnější a menší pořídíte již od do 5 tisíc, já jsem koupila trochu větší a dražší, ale jsem opravdu spokojená. Do zmrzlinovače vlejete (ideálně nachlazenou, ale ne vždy to dodržuji) zmrzlinovou směs a za 35-60 minut máte litr nebo 1,5 litru skvělé zmrzliny.

Zmrzlinu můžete připravit i bez zmrzlinovače, ale počítejte s větší časovou náročností. Zmrzlinovou směs dejte v plastové dóze do mrazáku a každých 30 minut ji promíchejte vidličkou a když začne tuhnout, tak ji třeba i promixujte tyčovým mixérem. Ideálně promíchávejte třeba i 12 hodin. Proč to dělat? Do zmrzliny potřebujete dostat vzduch, aby byla alespoň trochu krémovitá, jinak vám vznikne rovnou dřeň. Konzistence se liší i podle přidaných surovin. Krémovitosti jednoduššeji dosáhnete u smetanové zmrzliny, než u sorbetu. U toho vás zase od dřeně může zachránit přidání alkoholu do směsi.

Co je tedy důležité? Připravit směs, která bude chutnat skvěle, zmrazit ji a přitom do ní vehnat dostatek vzduchu.

Slabinou domácí výroby zmrzliny je i její skladování. Z kvalitního zmrzlinovače vyndáte zmrzlinu se skvělou krémovou konzistencí, ale jakmile ji uskladníte v domácím mrazáku, vytáhnete celkem tvrdou zmrzku. Domácí mrazáky totiž mrazí na teplotu okolo -18°C i méně

a ty v zmrzlinárnách a cukrárnách udržují teplotu okolo -13 °C. Když k tomu přičtete větší nášleh, případně přidané pomocníky jako vaječné bílky a vlákninu, tak je jasné, že vaše domácí zmrzlina bude mít trochu jinou konzistenci, než ta profesionální. Ideální tedy je nechat zmrzlinu chvíli povolit v pokojové teplotě.

Pojďme se vrhnout na praxi. V tomto díle začneme se sorbety.

 

Kdy jindy připravovat ovocné sorbety něž v plné sezóně. Natrhejte na zahradě, nebo kupte na trhu pěkně vyzrálé ovoce a můžete se dát do přípravy osvěžujícího sorbetu. A pokud není zrovna sezóna nebo máte v mrazáku kupované ovoce, připravíte skvělý sorbet i z něj.

A co je sorbet? Ovoce, voda a cukr. Tak jednoduché to je. Pojďme si jeden rovnou připravit.

 

450 g ovoce

300 ml vody

200 g cukru

citronová šťáva (cca. 2 lžíce)

Vodu s cukrem dáme do rendlíku a zahřejeme, mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Cukrový sirup necháme vychladnout nebo si ho ideálně připravíme nějaký čas v předstihu a vyndáme ho vychlazený z ledničky. Smícháme s ovocem a citronovou šťávou a rozmixujeme dohladka. Dáme na 5-12 hodin chladit do ledničky a pak připravíme ve zmrzlinovači.

 

TIPY:

* recept se bude trochu lišit dle sladkosti ovoce - ten výše je pro sladší ovoce jako mango, pokud budete připravovat třeba malinový, přidejte o 30-50 g více cukru. Základ je ochutnávat a chuť vyladit

*hmotnost ovoce je již v opracovaném stavu - bez pecek, případně šlupek.

*zkuste ovoce i kombinovat - skvělé jsou jahody s malinou, více druhů červeného ovoce

*zkuste přidat do cukrového sirupu pokrájené bylinky, třeba mátu, bazalku, skvěle uvolní chuť a dodá zmrzlině další dimenzi

* do některých zmrzlin se hodí přidat alkohol - do jahodové prosecco, do švestkové hnědý rum, do třešňové nebo višňové griotka

*zmražené ovoce nerozmrazujte, ale rozmixujte s cukrovým sirupem, který může být jen pokojové teploty

*cukr se do zmrzliny nedává jen kvůli sladké chuti, ale také kvůli konzistenci, zmrzlina nezmrzne tolik a bude krémovitá. Má ve zmrzlině nemrznoucí funkci. Někdy se přidává i 10-20 gramů hroznového cukru, který tolik nekrystalizuje

* experimentujte a zkoušejte. A hlavně, připravujte zmrzlinu z ovoce, které máte vy a vaše rodina nejraději.

 

ČOKOLÁDOVÝ SORBET

 

Víte, že sorbet nemusí být jen ovocný, ale i třeba čokoládový, kávový nebo kokosový? Kvůli Zorince dělám nejčastěji čokoládový (kočoládovou zmrzlinu, jak říká ona). Příprava je mnohem jednodušší než zmrzlina se smetanovým základem a chuť je taky skvělá. Recept je převzatý z knížky The perfect scoop od Davida Lebovitze.

 

550 ml vody

200 g cukru

75 g holandského kakaa

špetka soli

170 g čokolády (okolo 70%)

(1/2 lžičky vanilkové extraktu - lze vynechat)

Polovinu odměřené vody smícháme s cukrem, kakaem a solí. Přivedeme k varu, neustále mícháme metličkou a vaříme cca. 40 sekund. Vypneme plamen a přidáme nalámané kousky čokolády a mícháme, dokud se nerozteče, přidáme zbytek vody a případný vanilkový extrakt. Mixujeme 30 sekund v mixéru nebo tyčovým mixérem.

Dáme na 5-12 hodin chladit do ledničky a pak připravíme ve zmrzlinovači.

TIP:

* pokud máte rádi kávu, zkuste polovinu vody nahradit velmi silnou kávou

 

 

Je to jednoduché, viďte? Vyzkoušíte tyto sorbety? Pochlubte se, jak se Vám povedly.

 

Please reload

© 2015 by Pavlína Veselá

 

Spolupracujeme s:

badge-with-link-opaque.png
unnamed.jpg
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon