© 2015 by Pavlína Veselá

 

Spolupracujeme s:

unnamed.jpg
badge-with-link-opaque.png
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Polévková pasta

 

Spolu s ochlazením přišel také čas polévek. Všichni víme, že do jakékoliv polévky je lepší místo vody přidat vývar, ale ne vždy stíháme nějaký připravit nebo ho máme v zásobě. A přidávat bujón všelijakého složení není vždy také ta nejlepší volba. Jak by řekli v teleshoppingu: "Máme pro vás řešení." Ale opravdu. Polévkovou pastu, kterou si vyrobíte a která vám v ledničce vydrží až dva měsíce a skvěle dochutí všechny zeleninové polévky a krémy.

 

2 lžíce rostlinného oleje

5 stonků řapíkatého celeru, očistit a nakrájet na 1 cm kousky

6 větších mrkví, očistit a nakrájet na 1 cm kousky

1 velká cibule, nakrájet na jemno

2 rajčata, nakrájet na 1 cm kousky

1 střední cuketa (150 g), nakrájet na 1 cm kousky

1 stroužek česneku, nakrájet na jemno

1 bobkový list

čerstvé bylinky (bazalka, petrželka, tymián)

100 g hrubé soli

30 ml vody

volitelné: 3 čerstvé houby, nakrájet na 1 cm kousky

 

Ve větším hrnci nebo pánvi rozehřejeme olej a přidáme řapíkatý celer, mrkve, cibuli. Opékáme cca. 5 minut. Poté přidáme česnek. cuketu a rajčata a případně houby. Opékáme ještě 5 minut. Nakonec přidáme zbytek surovin (bobkový list, bylinky, sůl, vodu). Povaříme 15 minut. Vyndáme bobkový list a rozmixujeme (tyčovým mixérem, sekáčkem u tyčového mixéru nebo v jakémkoliv jiném větším mixeru nebo food processoru).

 

 

TIP:  Když vařím zeleninovou polévku, pastu přidávám spolu s vodou. Už nepřidávejte sůl. Polévku dosolte případně další pastou.

Pozn.: Pasta je velmi slaná. Je to kvůli zajištění trvanlivosti, tedy její konzervaci.

 

 

 

 

Please reload