© 2015 by Pavlína Veselá

 

Spolupracujeme s:

unnamed.jpg
badge-with-link-opaque.png
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Houbové ragú s krémovou polentou

 

Moc se mi to zrovna nehodilo, ale kamarádka mě přemluvila, abych s ní vyrazila na dopoledne na houby. Letos jsem ještě nebyla, tak jsem se nakonec do lesa moc těšila, i když jsem musela pobíhat mezi smrky s půlročním synkem v nosítku a každé sklonění k nalezené houbě tak připomínalo školní tělocvik. Nakonec z dopoledne byla hodina. Těla jsme skláněli tak často, že během chvíle byly košíky plné krásných pevných zdravých slaďáků.

 

Houby jsem měla v plánu nasušit, ale byla by škoda si z čerstvých hub neudělat nějaké skvělé jídlo k obědu. Tak jsem si vzpomněla na kombinaci ragú a polenta a recept byl na světě.

Ragú můžete klidně obměnit přidáním chilli nebo rajčatového protlaku. Mě intuice vedla ho udělat takto:

 

Na 2 porce budete potřebovat:

Ragú

2 lžíce olivového oleje

1 středně velkou cibuli, nakrájet najemno

2 stroužky česneku, nakrájet na tenké plátky

10 cherry rajčátek, rozpůlit

1/3 lžičky tymiánu nebo 2 snítky

1 lžička čerstvé hladkolisté petrželky, posekat (plus trochu na ozdobu)

cca. 10 hub (hub tak akorát na 2 porce), nakrájet na plátky

1 dcl bílého suchého vína

1 dcl vody nebo vývaru

sůl, pepř

 

Polenta

150 g instantní kukuřičné polenty

500 ml vody (nebo dle návodu)

1/3 lžičky soli

2 lžíce strouhaného parmazánu (nebo grana padana), plus další na ozdobu

1 lžíce másla

 

 

V pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a necháme zesklovatět (restujeme cca. 2 minuty),  přidáme česnek a chvilku opékáme. Ještě než začne hnědnout, přidáme cherry rajčátka, tymián, petrželku. Poté přidáme houby a osolíme a opepříme. Chvilku restujeme, dokud houby nepustí trochu vody a nezměknou. Přidáme víno. Když se vypaří, přidáme vodu nebo vývar a necháme vařit cca. 5 minut.

Mezitím si připravíme polentu. Do hrnce nalijeme vodu, osolíme a přivedeme k varu. Přidáme polentu a vaříme cca. 2-3 minuty, než se voda absorbuje a vznikne kaše. Kdyby bylo potřeba, přidáme vodu. Poté vypneme a vmícháme máslo a parmazán.

Na talíře rozprostřeme polentu, na ní nandáme ragú. Posypeme ještě trochou sýra a petrželkou.

 

Zkoušeli jste? Jak vám chutnalo? Dejte vědět nebo rovnou pošlete fotku vašeho výtvoru.

Please reload