© 2015 by Pavlína Veselá

 

Spolupracujeme s:

unnamed.jpg
badge-with-link-opaque.png
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Hummus

 

 

Hummus. Kdo by ho dnes neznal a alespoň jednou nevyzkoušel. Tento cizrnový pokrm najdete teď v chlaďáku každého supermarketu, obchodu se zdravou výživou nebo i v menších sámoškách. Kvalita je různá, nejen co se týče kvality použitých surovin , ale liší se i chuť a textura. Musím říct, že málokdy mi hummus z plastové piksličky chutnal tak, že bych si na něm obzvlášť pochutnávala. Z ankety na instagramu vyšlo najevo, že si hummus více jak 78% z vás kupuje a jen málokdo si ho někdy vyrábí doma.  A to je obrovská škoda. Není to žádná věda. Recepty se často liší. Jedním z důvodů je, že hummus se ji v mnoha zemích Blízkého východu a severní Afriky a každý národ tam přidává své specifické chutě. Základ je zpravidla stejný - cizrna a sezamová pasta tahini.

Já tu pro vás mám recept převzatý z kuchařky Jerusalem od světoznámého kuchaře Yotama Ottolenghiho. Musím říct, že je to jedna z nejlepších kuchařek, kterou mám doma a nikdy mě žádné jídlo nezklamalo, ba naopak, vždy to byla úžasná exploze chutí. V receptu jsem jen snížila množství sezamové pasty tahini, protože mi přišlo, že pro naše chuťové pohárky byla chuť příliš výrazná a zvláštní. Zkrátka se v našich končinách vždycky snídala spíše krupicanda než hummus.

 

A proč zkusit právě tento recept? Výsledný hummus je úžasně hladký a je až překvapivé, jak právě hladkost a krémovitost dokáže ovlivnit celkovou chuť

 

 

Recept:

300g sušené cizrny

1 lžička jedlé sody

3 lžíce tahini pasty (dle chuti můžete přidat víc)

3 lžíce citronové šťávy

4 stroužky česnek, prolisovat

100 ml ledové vody

sůl

 

Cizrnu nasypeme do velké misky a zalijeme studenou vodou (alespoň dvojnásobným množstvím vody). Necháme přes noc nasáknout.

Druhý den slijeme přebytečnou vodu. Cizrnu dáme do hrnce a přisypeme jedlou sodu. Na středním plameni zahříváme a mícháme cca. 3 minuty a poté zalijeme 2 litry studené vody. Přivedeme k varu a poté vaříme 20-40 minut. Případnou pěnu průběžně sbíráme. Cizrna je uvařená tehdy, když jde snadno rozmáčknout mezi dvěma prsty.

Když je cizrna uvařená, slijeme ji a ještě horkou ji rozmixujeme ve výkonném mixéru, food processoru případně tyčovým mixérem. Poté přidáme tahini pasti, citronovou šťávu a česnek. Společně promixujeme a postupně přiléváme ledovou vodu. Mixujeme 2-3 minuty, dokud není hummus dokonale hladký. Poté servírujeme nebo v ideálním případě přemístíme do misky a přikryjeme fólii a necháme 30 minut odpočívat. Hummus můžete 2-3 dny skladovat v ledničce.

 

Pozn.: Jedlá soda napomáhá hladší struktuře, jelikož změkčuje cizrnu a zkracuje dobu vaření.

TIP: Pastu tahini seženete v některých asijských prodejnách, obchodech se zdravou výživou a v některých supermarketech a online potravinách. Případně si ji můžete připravit doma ve výkonném mixéru. Stačí rozmixovat pražený sezam na hladkou pastu.

 

 

Jak a s čím hummus jíst?

V Izraeli se hummus často snídá, ale můžete si ho dát i během celého dne. Já nejčastěji hummus jím se zeleninovými tyčinkami (nakrájím na proužky libovolnou zeleninu a namáčím si ji do hummusu) nebo s chlebem pita. Vždy nechybí nějaká čerstvá nebo opečená zelenina.

Hummus ale můžete nandat na talíř a obložit masovým ragú, rozdrobeným sýrem feta nebo opečenou zeleninou. Já jsem naposledy zvolila kombinaci smažených lilků s rajčatovou omáčkou, ředkvičkové klíčky (microgreens), sekané pistácie a pinie,

Byla to delikatesa a můj muž, který hummus nijak zvlášť nemusí, byl také ohromen, jak výborné jídlo z něj lze připravit.

Propusťte uzdu své fantazie a ozdobte ten nejlepší a nejjemnější hummus dle vašich chutí a zásob v ledničce či ve špajzu.

A neváhejte se s námi podělit a inspirovat tak ostatní.

 

 

 

Please reload