Pesto alla Trapanese

 

Pojďme si ještě užít poslední letní rajčata! Ráda se s vámi podělím o recept na skvělé trapánské pesto, které všem účastníkům speciálního sicilského kurzu moc chutnalo. Před dvěma týdny jsem se vrátila z dovolené na Sicílii a tohle pesto si právě v oblasti okolo Trapani můžete dát snad v každé restauraci. Nejčastěji se podává promíchané se semolinovými těstovinami busiate. Vy si ho ale užijte s vašimi oblíbenými těstovinami. Nejvíce bych doporučila kvalitní linguine nebo tagliatelle nebo silnější špagety. 

Tohle pesto je ale skvělé i jen na topince z bílého chleba. Kurzisté si ho mazali na chleba nebo ho jen ujídali lžičkou. Tak se do jeho výroby pusťte i vy, dokud jsou k sehnání sladká rajčata. 

 

 

6 porcí

PESTO ALA TRAPANESE

  • 3 stroužky česneku, oloupat

  • 1/4 lžičky hrubozrnné soli

  • 60 g loupaných mandlí

  • hrst lístků bazalky

  • 2-4 lístky máty

  • 100 g sýra Pecorino nebo parmazánu (nastrouhat)

  • 450 g cherry rajčat (ideálně oloupeme a zbavíme jadřinců, ale mně to chutná i s nimi)

  • 60 ml olivového oleje

Do mixéru vložíme nejdříve mandle a česnek, posekáme a poté přidáme zbytek surovin. Nerozmixujeme zcela dohladka.

 

Uvařené těstoviny slijeme, ale ponecháme si trochu (2 lžíce) vody, v kterých se vařili. Vmícháme pesto a vodu z těstovin. Servírujeme. Navrch ještě posypeme tvrdým strouhaným sýrem a můžeme přidat lžíci pesta.

 

 

Please reload

© 2015 by Pavlína Veselá

 

Spolupracujeme s:

badge-with-link-opaque.png
unnamed.jpg
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon