© 2015 by Pavlína Veselá

 

Spolupracujeme s:

unnamed.jpg
badge-with-link-opaque.png
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Teriyaki

Určitě jste o teriyaki někdy slyšeli. Možná to je jedno z mála japonských "jídel", která znáte. Nejčastěji se s ním na menu restaurací setkáte ve spojení s kuřetem. Ano teriyaki pochází z Japonska, ale více než o jídlo jako takové se jedná o způsob úpravy - tedy o grilované nebo restované maso/rybu potřené omáčkou, jejímž základem je sójová omáčka. Jídlo se díky této úpravě krásně leskne a vyloženě láká k ochutnání.

Variant na omáčku najdete nespočet, ale základem je vždy sójová omáčka a cukr. V Japonsku se k dochucování masa velmi často používá kombinace sójová omáčka, cukr, saké a mirin (o těchto surovinách se více dozvíte na kurzu Japonská kuchyně a sushi). Omáčku v lahvičce, s kterou se setkáte u nás nebo na západě obecně tam nehledejte. Pro ně je to zkrátka klasický způsob přípravy, který si oblíbili američané.

 (o těchto surovinách se více dozvíte na kurzu Japonská kuchyně a sushi). Tyto suroviny jsou však v obchodech málo dostupné, proto jsem připravila verzi, kterou si snadno připravíte ze surovin, které seženete v běžné sítí. Již hotovou omáčku si můžete koupit v lahvičce v asijských prodejnách i supermarketech s oddělením exotických potravin, ale její složení také odpovídá dlouhé době použití, takže já jsem jednoznačně pro domácí teriayki.

 

Omáčka na 4-6 porcí masa

 

250 ml vody

5 lžic třtinové cukru

 

 

60 ml sójové omáčky

1 stroužek česneku, nasekat na jemno

1 cm čerstvého zázvoru, nasekat na jemno

2 lžíce kukuřičného škrobu + 3 lžíce studené vody - smíchat

 

Do hrnce přidejte všechny surovin, promíchejte, přiveďte k varu a poté vypněte. Pokud by byla omáčka příliš hustá, rozřeďte vodou. 

 

TIP: Omáčky si můžete připravit najednou 2-3 dávky a skladovat ji ve skleněné nádobě 2-3 týdny v ledničce.

 

 

A jak omáčku použít? Můžete v ní maso marinovat nebo jí maso a ryby potírat během grilování nebo restování v pánvi. Zkuste vzít třeba kuřecí prsní nebo stehenní maso, pokrájet na velikost "mini řízečků". Maso opečte v pánvi z obou stran a poté potírejte omáčkou. Nakonec ještě přilijte trochu omáčky navíc. Tradičně maso v omáčce při podávání neplave, ale je díky ní hezky lesklé a dochucené. Ale pokud vám chutná, tak ji klidně přidejte víc. Můžete zkusit takto připravit i lososa, tuňáka nebo třeba tofu. Jako příloha je skvělá rýže a navrch posypte sezamem.

 

 

 

Please reload