© 2015 by Pavlína Veselá

 

Spolupracujeme s:

unnamed.jpg
badge-with-link-opaque.png
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Kaspressknödel

Začátkem února jsme s rodinou vyrazili na pár dní lyžovat a běžkovat do rakouských Alp a to byla pro mě skvělá šance nahlédnout více do rakouské gatronomie. 

Jedno jídlo, které mě nikdy nezklame je Kaspressknödel suppe. Horký hovězí vývar s velkým opečeným žemlovým knedlíkem plným sýra.

Vyzkoušejte ho i vy! Já už kaspressknödel po příjezdu vařila dvakrát. Není to nic složitého a určitě si celá rodina pochutná. Můžete ho podávat ve vývaru nebo k večeři s kysaným zelím nebo listovým salátem.

 

Suroviny

5 rohlíků, nakrájet na kostky

1 cibule, nakrájet na jemno

75 g másla

100 g aromatického tvrdého sýra - ideálně Bergkäse, nebo Appenzeller či Gruyére, případně Blaťácké zlato, nastrouhat nahrubo

100 g sýra Emmentaler, nastrouhat nahrubo

100 ml mléka

4 vejce, rozšlehat

špetka soli, případně špetka pepře

můžeme přidat sekanou petrželku

rostlinný olej na opékání

 

Postup

 

Pečivo nakrájíme na kostky a rozložíme na plech. Necháme oschnout nebo zapneme troubu na 100 °C a 10-15 sušíme.

V pánvi rozpustíme všechno máslo a přidáme cibuli, když zesklovatí (změkne), odstavíme a necháme vychladnout.

Kostky pečiva promícháme s mlékem, vejci, máslem s opečenou cibulí. Přidáme sůl a pepř a vše důkladně promícháme.

Necháme odpočinout 5 minut. Případně klidně můžete zakrýt fólií a nechat v ledničce do druhého dne.

Z těsta vytvoříme 8 koulí a z nich poté placičky, karbanátky, cca. 2-3 cm vysoké.

V pánvi rozpálíme 3 lžíce oleje a opékáme knedlíky z obou stran cca. 4 minuty, do zlatava.

Knedlíky prodáváme klasicky s horkým hovězím vývarem nebo s kysaným zelím. Nám chutnali i se směsí lístkových salátů.

 

Please reload