© 2015 by Pavlína Veselá

 

Spolupracujeme s:

unnamed.jpg
badge-with-link-opaque.png
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Kroupové rizoto

Zima už chvílemi vystrkuje drápky a je načase zařadit do jídelníčku výživná hřejivá jídla. Kroupy jednoznačně patří mezi ně. Já se je rozhodla připravit v moderní podobě s přidáním pesta ze sušených rajčat naší výroby. Ke kroupovému rizotu můžete podávat opečený rybí filet nebo vaření uzené. Mně chutnaly obě varianty. Kroupové rizoto můžete také podávat jako samostatný chod. Stačí na konci přisypat hrst strouhaného parmazánu a doplnit například restovanou mrkví nebo jinou zeleninou, tou

 

která je k dipozici a kterou máte rádi.

 

Potřebujete:

300 g ječných krup - ideálně menší velikost, já sehnala pouze velké, velikost 10

2  lžíce olivového oleje  extra virgin

1 cibule

200 ml bílé víno

cca. 1 l zeleninového vývaru (nebo třeba uzeného)

1 lžíce másla

2 lžíce pesta ze sušených rajčat Pulpamen - koupit zde!

 

 

Kroupy propláchneme. V pánvi s tlustým dnem nebo hrnci rozpálíme olivový olej, přidáme posekanou cibuli a restujeme, dokud není sklovitá. Přidáme kroupy a chvíli společně restujeme. Zalijeme vínem. Vaříme cca. 2 minuty. Poté přidáme vývar, sůl, pepř.

Když se téměř všechna tekutina odpaří, přidáme pesto ze sušených rajčat a máslo.

 

TIP: Takto připravené kroupové rizoto můžete smíchat třeba s pokrájeným uzeným, listovým špenátem a prošlehanými vejci. Tuto směs přendejte do máslem vymazané zapékací mísy, posypejte strouhaným parmazánem a pečte 25 minut.

 

 

Please reload