© 2015 by Pavlína Veselá

 

Spolupracujeme s:

unnamed.jpg
badge-with-link-opaque.png
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Cuketový kaviár/ Kabachkovaya ikra

 

Také máte tolik CUKET, že nevíte co s nimi? 
My je jíme denně a stále nosíme ze zahrady další. Naštěstí jsem si vzpomněla na můj dobrovolnický pobyt na Ukrajině, kde jsme každý den jedli chleba s výbornou zeleninovou pomazánkou. 
Říká se jí IKRA a připravuje se z cuket nebo lilků.

Můžete si ji mazat na chleba, máčet si do ní grilované maso nebo si ji dát třeba k zapečené zelenině. 

My jsme si ji doma zamilovali!

 

Potřebujeme:

 2 středně velké cukety

2 mrkve

4 rajčata nebo konzervu krájených rajčat

1 velkou cibuli (nebo 2 menší)

3-4 stroužky česneku

2 lžíce olivového oleje

sůl, pepř

 

 

Cukety a mrkve nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek na jemno. 

 Cuketový kaviár můžeme připravovat  buď na pánvi , nebo v troubě.  Mně osobně více chutná verze z pánve, která mi zároveň připadá chuťově autentičtější.

 

NA PÁNVI

Do pánve vlijeme olivový olej a na středním plamenu 2 minuty opékáme cibuli a česnek. Poté přidáme cukety a mrkve. Zalijeme 1 dcl vody a přidáme konzervu krájených rajčat.  Osolíme a opepříme. Přiklopíme poklicí a dusíme cca. 30 minut.

 V TROUBĚ

Zeleninu  vložíme do zapékací mísy nebo menšího pekáčku.  Pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme, přidáme čerstvá nebo konzervovaná rajčata. Vložíme do trouby na 170° C a pečeme cca. 1 hodinu.

 Když je zelenina měkká, přendáme ji do mixéru nebo do nádoby, v které ji rozmixujeme tyčovým mixérem. Ikra může mít podobu hladké pomazánku nebo můžeme ponechat hrubší texturu. Dle chuti dosolíme a dopepříme.

Hotovou ikru můžeme zavařit stejně jako džem nebo ji ihned zkonzumovat. V lednici vám vydrží minimálně 5 dní.

 

Pustíte se do výroby této skvělé pomazánky/dipu?

Please reload