© 2015 by Pavlína Veselá

 

Spolupracujeme s:

unnamed.jpg
badge-with-link-opaque.png
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Slaný koláč s čatný červená cibule

 

Potřebujete vykouzlit rychlou večeři nebo občerstvení pro návštěvu? Překvapte je skvělým slaným francouzským koláčem. Díky čatný červená cibule od Pulpamen je to celkem rychlovka.

Receptů na křehké těsto a na koláč quiche [kiš] je mnoho. Mně vyhovuje tato trochu rychlejší a jednodušší verze na těsto. Do cibulového koláče můžete přidat i slaninu (nejlépe nějakou libovou nebo uzené šunkové kostičky).

 

Těsto:

270 g hladké mouky

120 g rozpuštěného másla

1 vejce

½ lžičky soli

3-4 lžíce mléka

 

Náplň:

1 čatný červená cibule

3 vejce

1/3 lžičky soli

250 ml smetany ke šlehání

100 ml mléka (ideálně plnotučného)

Čedar (případně jiný kvalitní a tučnější sýr) – nastrouhat nahrubo

Sušený tymián

 

Postup:

  1. Do misky nasypeme odváženou mouku, přilijeme máslo a poté vejce a sůl.

  2. Konečky prstů smícháme a vytvoříme kousky podobné drobence.

  3. Přilijeme mléko a vypracujeme kompaktní těsto. Stačí 1-2 minuty.

  4. Těsto zabalíme do fólie a nechám 30 minut odpočinout v ledničce.

  5. V misce nebo třeba odměrce smícháme mléko, smetanu a vejce, metličkou prošleháme. Osolíme.

  6. Troubu vyhřejeme na 180°C.

  7. Vlnitou formu na koláč vymažeme máslem.

  8. Těsto rozválíme válečkem (nebo lahví od vína), tak aby se nám vešlo do formy o průměru 28-30 cm.

  9. Těsto vložíme do formy, prsty připevníme k okrajům formu a přečnívající kusy podél horního okraje nožem ořízneme.

  10. Na těsto vyklopíme skleničku čatný červená cibule a vidličkou rovnoměrně rozprostřeme.

  11. Posypeme nastrouhaným sýrem a poté zalijeme smetanovou směsí.

  12. Posypeme tymiánem a vložíme do trouby.

  13. Při 180°C pečeme 40-50 minut, dokud není koláč zlatavý a mírně se neodlepuje od formy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koláč můžete podávat spolu se salátem k večeři nebo jako svačinu a pohoštění pro návštěvy.

 

Dobrou chuť!

Please reload