© 2015 by Pavlína Veselá

 

Spolupracujeme s:

unnamed.jpg
badge-with-link-opaque.png
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Králík na bílém víně a medové hořčici

 

Podzim už se hlásí o slovo a my se po krásném babím létě stěhujeme více do našich domovů, za kamna. Pokud ještě netopíte, není nad to vytvořit příjemné teplo a libou vůni nějakou pečínkou. Kamarád nám donesl dalšího králíka ze svého chovu, takže u nás bylo jasno, co nám pomůže navodit teplo a útulno domova.

Tentokrát jsem králíka připravovala v lehce francouzském stylu, s bílým vínem a pikantní medovou hořčicí Pulpamen.

 

 

1 králík

2 lžíce rostlinného oleje

300ml bílého suchého vína

2 lžíce Hořčice medová od Pulpamen

250 ml smetany ke šlehání

Sůl, pepř

 

Štouchané brambory

Brambory

Máslo, vývar

Petrželka

 

 

 

1.       Troubu zapneme na 180 °C.

2.       Králíka naporcujeme (viz. tip). Osolíme a pomažeme hořčicí ze všech stran.

3.       V pekáčku nebo litinovém hrnci rozehřejeme olej a opečeme králíka z obou stran.

4.       Podlijeme vínem, osolíme a opepříme. Přikryjeme alobalem nebo poklicí.

5.       Pečeme při 180 °C hodinu, poté zkontrolujeme, zda je králík měkký a dopečený.

6.       Z pekáčky nebo hrnce vyjmeme kousky králíka a do výpeku vlijeme smetanu.

7.       Na sporáku zahřejeme a 5 minut svařujeme. Omáčku osolíme a opepříme podle chuti. Můžeme ji přecedit přes cedník. Není to však nutné.

8.       Králíka vrátíme do omáčky, aby nevychladl.

9.       Vařené brambory rozmačkáme vidličkou nebo šťouchadlem na brambory, přidáme 1-2 lžíce másla, (3 lžíce vývaru z králíka, pokud máme), posekanou petrželku, sůl, pepř. Podáváme s králíkem.

10.   Takto upraveného králíka můžeme podávat i s francouzskou bagetou nebo rýží.

 

 

 

TIP: Jelikož nechci většinou upéci celého králíka a vystačím si s 4 porcemi - přední a zadní nohy - tak mi zbylo celkem dost masa na další jídla a výborný vývar. Měli jsme opravdu velkého králíka, takže jsem byla schopna získat ještě 2 cca. 150 g "řízky", z kterých připravím přírodní plátky na šalvěji. Z hřbetu jsem okrájela maso, které jsem použila na ravioli a hřbet vyvařila spolu s kořenovou zeleninou a vznikl lahodný, krásně čirý vývar.

 

Ravioli pro inspiraci

Kousky masa jsem pokrájela na velmi drobné kousky, pokrájela šalotku a česnek a vše opekla na pánvi. Podlila jsem směs bílým vínem a chvíli povařila. Vzniklé králičí ragú jsem ochutila solí a bílým pepřem a přidala 1,5 lžíce krémového sýra. Směsí jsem naplnila těsto na těstoviny a vytvořila ravioli (jak na to se můžete naučit na kurzu "Pasta Fresca - výroba domácích těstovin"). 

V troubě jsem upekla pokrájenou petržel s máslem. Tu jsem pak rozmixovala spolu s vývarem,  přidala bílé víno a chvíli nechala redukovat v rendlíku.

Na pánvi jsem opekla slaninu, králičí jatýrka a kostičky petrželky - vše pěkně do zlatova.

Ravioli jsem uvařila ve vodě a poté opekla na pánvi na másle a následně promíchala s omáčkou z petržele.

Na talíř jsem nandala 3 ravioli s trochou omáčky, vše posypala parmazánem a opečenou zeleninou a jatýrky.

Dobrou chuť!

Please reload