© 2015 by Pavlína Veselá

 

Spolupracujeme s:

unnamed.jpg
badge-with-link-opaque.png
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Čočka beluga s pestem ze sušených rajčat

Všichni víme, že bychom je do jídelníčku měli zařazovat častěji, ale někdy tam zkrátka chybí i několik týdnů. Řeč je tu o luštěninách. Myslím, že se jejich pověst v posledních letech zlepšuje a my je konzumujeme i jinak a chutněji  než ve formě rozvařené kaše s párkem. Luštěninám a receptům z nich se věnujeme i v kurzu Chutně, rychle, zdravě (další termín je 2.10.). Když potřebuji jednoduché a rychlé jídlo, volím často čočku beluga. Té se někdy říká kaviár mezi čočkami. Díky úžasné chuti a jejímu vzhledu.

Čočku beluga zakoupíte ve zdravých výživách, DM drogerii i některých řetězcích. Její cena je krapet vyšší, ale ta úžasná chuť za to určitě stojí.  Připravená s pestem a kořenovou zeleninou se hodí třeba i k rybímu filetu. Pojďme na to.

 

Pro dvě osoby:

 

1 hrnek čočky Beluga

1 mrkev

1 petržel

kousek celeru

kousek cukety

 

1 cibule 

1 lžíce másla

1/2 lžíce pesta ze sušených rajčat Pulpamen

sůl, pepř

Čerstvá petrželka

Vejce

 

 

1. Čočku propláchneme a dáme vařit podle návodu. 

2. Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kostičky, cca. 0,5 cm. 

3. Do zapékací mísy dáme zeleninu a lžíci másla. Vložíme do předehřáté trouby, cca. na 180°C. Pečeme, dokud není zelenina opečená a nasládlá. Trvá to asi 20 minut.

4. Do uvařené čočky vmícháme půl lžíce pesta a upečenou zeleninu s výpekem. Osolíme a opepříme a při servírování ozdobím čerstvou petrželkou.

5. Uvaříme ztracené vejce - v rendlíku uvaříte vodu, přidáte trochu octa a vodu roztočíte lžící (ztlumte trochu plamen, aby voda příliš neklokotala). Vejce si vyklepneme do hrnečku/mističky a pomalu do roztočené vody vlijeme. Žloutek se obalí bílkem a po 2 minutách vyndáme a servírujeme. Pokud se vám to poprvé nepovede, nevěšte hlavu, po pár pokusech vám to půjde jedna báseň.

 

Please reload