© 2015 by Pavlína Veselá

 

Spolupracujeme s:

unnamed.jpg
badge-with-link-opaque.png
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Lilky v jogurtu

 

Tato pochoutka mi vždy při její přípravě připomene čas strávený v malé kuchyni na koleji v Bernu, kde jsem pobývala v rámci studijního pobytu na vysoké škole. Takto připravovat lilky mě naučil spolubydlící z Egypta a  jedná se prý o velmi oblíbený pokrm v jeho rodině.  I u nás mají úspěch a kamkoliv je připravím, vždy se najde někdo, kdo si na ně žádá recept. 

 

 

Suroviny:

 

1 velký lilek

1 limetka

1 stroužek česneku

Mletý římský kmín

Olivový olej

250 g bílého jogurt (nejlépe smetanového) – dle velikosti lilku

Sůl, pepř

Lístky máty

 

Postup:

Lilky nakrájíme na asi 0,5 cm plátky. Rozpálíme pánev (nebo gril, můj kompromis-grilovací pánev) a na oleji opečeme nakrájené plátky lilků.

Do misky nastrouháme kúru z dobře umyté limetky, šťávu z půlky limetky, prolisujeme česnek, přidáme římský kmín dle chuti (půl lžičky), lžíci olivového oleje, dochutíme solí a pepřem a nakonec vše promícháme s bílým jogurtem.

Opečené lilky necháme vychladnout a poté opatrně promícháme v misce s jogurtem. Necháme alespoň hodinu rozležet v ledničce. Posypeme lístky máty (není nutné).

Takto připravené lilky nejraději servíruji ke grilovanému masu, falafelu nebo jen tak s pečivem.

 

 

 

Please reload