© 2015 by Pavlína Veselá

 

Spolupracujeme s:

unnamed.jpg
badge-with-link-opaque.png
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Králík na hořčici Stout

 

 

Králíci se u babičky a dědy chovali co pamatuji. Dědova péče o ně byla a je prvotřídní, což se projevuje na jejich výborné chuti. Pravda je, že vždy když nás nějakým obdaroval, připravovali jsme ho doma nejčastěji na cibuli nebo s česnekem, špenátem a bramborovým knedlíkem. Teď už mám ale svou domácnost a naší kuchyni velím já, takže když mi kamarád, který se do chovu králíků také nadchl, jednoho přinesl, věděla jsem, že tentokrát ho zkusím připravit nějak jinak. 

Pozvala jsem rodinu a připravila skvělého králíka na hořčici Stout, k čemuž mě inspirovala částečně babička, ale hlavně jedni věrní zákazníci. 

Z jednoho králíka jsem vytvořila hned celé menu a všichni jsme si moc pochutnali. Králík byl šťavnatý a hořčice mu dodala skvělý říz. Pojďme se dát do vaření.

 

POTŘEBUJEME:

1 králíka
100 g másla
2 lžičky mleté sladké papriky

1 lžičku uzené mleté papriky
1/2 skleničky hořčice z piva Stout z pivovaru Lobeč
250 ml smetany ke šlehání
sůl

 

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Králíka naporcujeme (viz. TIP) a jednotlivé porce nasolíme a přendáme do pekáčku.

2. Máslo v rendlíku rozpustíme a přidáme sušené mleté papriky , necháme rozvinout vůni a poté vmícháme hořčici a vypneme plamen. Marinádou obalíme a potřeme porce králíka. 

3. Pekáč zakryjeme alobalem a necháme min. 2 hodiny v lednici odpočívat, nejlépe přes noc.

4. Předehřejte troubu na 150°C, vložte zakrytý pekáč a pečte 90 minut, poté odkryjte, pečte půl hodiny, poté přilijte smetanu a pečte dalších 30-45 minut. V průběhu králíka výpekem polévejte, ať se nevysušuje.

5. Králíka podávejte s bramborem, bramborovou kaší nebo s jarními brambory s hráškem jako já (brambory jsem oloupala, uvařila a na posledních 5 minut varu jsem přidala hrášek, cca. 3 díly brambor na 1 díl hrášku). Vodu jsem slila, pomocí šťouchadla brambory rozmačkala, přidala jsem cca. 50 g másla a 3 lžíce zakysané smetany, osolila a opepřila. 

 

Věřím, že to bude i jeden z nejlepších králíků, které jste kdy jedli.

 

TIP:  Králíka jsem naporcovala tak, že mi zbyla páteř s kousky masa, tu jsem vyvařila na vývar, z kterého jsem udělala tuto svěží polévku s řepou a zbylý vývar jsem použila na skvělé chřestové rizoto.   Jako předkrm jsem připravila skvělou králičí paštiku. Část vařeného masa orestujte spolu s šalotkou a králičími játry na másla, podlijte červeným vínem, přidejte tymián a opepřete. Poté rozmixujte,  přidejte vychlazené máslo, osolte a ještě promixujte Přendejte do nádoby a  dejte do lednice vychladit. Podávejte třeba s cibulovým čatný. Delikatesa.

 

 

Please reload