© 2015 by Pavlína Veselá

 

Spolupracujeme s:

unnamed.jpg
badge-with-link-opaque.png
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Pesto z medvědího česneku: 3 recepty

Připravila jsem pro vás 3 recepty, v kterých použijete pesto z medvědího česneku. Pesto můžete ale využít nejrůznějším způsobem.

Přimíchejte ho do pomazánkového másla, žervé, vaječné pomazánky.

Vmíchejte ho do uvařených špaget nebo bramborových gnocchi.

Promíchejte ho s vařeným bramborem, případně ještě rozšťouchejte.

Ochuťte jím bešamel a smetanové omáčky.

Zkrátka vmíchejte ho všude tam, kde máte rádi lehce česnekovou chuť.

 

 Rozpečená bageta s pestem

1 francouzská bageta

1 lžíce másla

½ lžíce pesta Medvědí česnek

  1. Změklé máslo smícháme s pestem, můžeme přisolit.

  2. Bagetu krájíme napříč na plátky, které ale dokrojíme.

  3. Jednotlivé zářezy namažeme máslem.

  4. Pečeme při 180°C 7-10 minut.

  5. Servírujeme se salátem,  grilovanou zeleninou a masem.

TIP: Máslo s medvědím česnek si můžete připravit do zásoby, zabalit ho do fólie a používat místo másla na chleba a topinky.

 

 

Květáková krémová polévka s pestem

1 cibule

1 lžíce olivového oleje

1 lžíce másla

1 menší květák

1 malou petržel

1 l vody nebo zeleninového vývaru (nebo tolik, aby zalila květák, ne však o moc více)

Sůl, pepř

200 ml smetany na šlehání

Pesto z medvědího česneku

  1. Cibuli nakrájíme najemno.

  2. V hrnci rozpustíme máslo společně s olejem, přidáme cibuli a necháme zesklovatět.

  3. Očištěný a omytý květák rozebereme na růžičky. Pokrájíme na menší kusy.

  4. Petržel oloupeme a nakrájíme na kousky.

  5. Do hrnce přidáme petržel, chvíli restujeme a poté přidáme květák.

  6. Zalijeme vodou, osolíme, opepříme a necháme 15 minut vařit.

  7. Rozmixujeme tyčovým nebo stolním mixérem. Přidáme smetanu a necháme projít varem.

  8. Při servírování polévku ozdobíme pestem, který si každý strávník může s polévkou v talíři promíchat.

 

TIP: Pestem z medvědího česneku můžete dochucovat nejrůznější krémové polévky, zkuste to třeba s pórkovou, bramborovým krémem nebo chřestovou.

 

 

Těstoviny ala carbonara s pestem

Pro 2 osoby:

Kvalitní semolinové špagety

3 žloutky

2 lžíce parmazánu (nebo 1 lžíce parmazánu a 1 lžíce pecorina)

Sůl, pepř

50 g slaniny nebo šunky od kosti – na kostičky

Olivový olej

1/2 lžíce Pesta z medvědího česneku (i více, dle chuti)

 

  1. Těstoviny dáme vařit do osolené vody.

  2. Ve velké pánvi rozpálíme 2 lžíce olivového oleje, přidáme slaninu a orestujeme ji.

  3. V míse smícháme žloutky, sýr, sůl a pepř. Přidáme pesto a promícháme.

  4. Uvařené těstoviny přendáme pomocí kleští (nebo scedíme, ale přidáme trochu vody z těstovin) do pánve. Promícháme se slaninou.

  5. Vypneme oheň.

  6. Vmícháme žloutkovou směs a servírujeme. Navrch můžeme posypat parmazánem.

 

 

 

Please reload