© 2015 by Pavlína Veselá

 

Spolupracujeme s:

unnamed.jpg
badge-with-link-opaque.png
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Rillettes s pivním želé

 

Vánoce jsou za námi a konec roku se nemilosrdně blíží. Taky jste ještě přejedení z Vánoc? Já tedy jo, ale už zas přemýšlím, čím překvapit své kamarády při oslavě posledního dne roku 2015.

Jestli i vy chcete letos připravit něco nového, mám pro vás třídenní miniseriál receptů.

Začneme trochu nedietně, ale víte, jak se to říká – tuk je nositelem chuti -  a o tu nám jde především. Budeme dnes vařit z bůčku.

Recept pochází z Francie a má několik různých podob. Já jsem zvolila tuto surovinově jednoduchou, které jsem však dopřála dlouhou dobu přípravy. Nebojte se, téměř ve za vás udělá trouba.

 

Rillettes

1 kg vepřového bůčků

2 stroužky česneku

2 Bobkové listy

1 lžíce mleté uzené papriky (není nutné)

2 lžičky soli

 

Dobrý chléb

Želé IPA ALE

  1. Troubu předehřejeme na 120 stupňu Celsia.

  2. Bůček rozdělíme na maso a kůži a vše nakrájíme na větší kusy, cca. 5x5 cm.

  3. Maso a kůže vložíme do hrnce s poklicí (ideálně litinového).

  4. Stroužky česneku plochou nože rozmáčkneme a přidáme spolu s mletou paprikou a bobkovými listy k masu.

  5. Maso podlijeme cca. 2 dcl vody (nebo můžete použít bílé víno) a zakryjeme poklicí a vložíme do trouby.

  6. Pečeme 3 hodiny, poté přidáme sůl a pečeme další 2-3 hodiny.

  7. Maso by mělo být krásně měkké, rozpadající se.

  8. Maso poté lehce rozdělíme na vlákna vidličkou nebo vložíme do mísy robotu a nástavcem na míchání necháme při menší rychlosti propracovat. Maso se tak krásně rozebere. Můžeme přidat sušený tymián.

  9. Vzniklou směsí naplníme zavařovací sklenici, upěchujeme a zalijeme trochou vyvařeného sádla. Skladujeme v lednici.

  10. Rillettes vyndejte z lednice cca. 1 hodinu před podáváním. Servírujeme na krajíčcích chleba. Na vrch můžeme rozetřít lžičku želé Ipa Ale.

 

TIP: Tento pokrm můžete připravovat jak z bůčku, tak s libovějšího masa, ke kterému přidáte sádlo.

 

Bohužel nemám lepší, naposledy jsem rilettes připravovala na firemní večírek, který se konal v pivovaru Lobeč. po rillettes s pivním želé se jen zaprášilo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please reload