© 2015 by Pavlína Veselá

 

Spolupracujeme s:

unnamed.jpg
badge-with-link-opaque.png
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Quinoa placičky s polentou a omáčkou z pečených paprik

Moc mile mě překvapily vaše pozitivní reakce na foto tohoto skvělého bezmasého jídla, který jsem uveřejnila na Světový den vegetariánství. Sama vegetarián nejsem, maso mám moc ráda, jen si myslím, že zkrátka není nutné ho jíst 7 dní v týdnu a ještě několikrát denně jako to dělá velká část naší populace. 

Nadměrná konzumace masa v západním světě má negativní vliv na životní prostředí (produkce masa je zodpovědná za 20-40% skleníkových plynů), ale i na naše zdraví.

Nehledě na to, že bezmasá jídla jsou levnější a když si pak maso koupíte, můžete si dopřát kvalitnější kousky, třeba z farmy ve vašem okrese (my máme rádi maso z Dvůr Seletice).

 

Ani já si nedokážu představit život bez masa a když si ho někdy třeba 5 dní v řadě nedám, tak se mi při jeho představě opravdu sbíhají sliny. Zamyslete se však, proč jíte maso tak často

Je to tím, že nabídka bezmasých jídel není chuťově uspokojivá? Neumíte uvařit chutné, nesmažené a plnohodnotné jídlo bez masa?

Není za co se stydět. Znám to i ze své rodiny, často se jedlo maso a něco k tomu, k svačině houska se šunkou a kousky kuřecího masa se dávaly i do těstovin.

Zkuste to změnit. Začněte tím, že si v rodině stanovíte jeden den v týdnu, který bude zcela bez masa. Uvidíte, uleví se nejenom planetě, ale i vašemu zažívání.

A pokud nevíte, jak vařit zdravě, bez masa, ale hlavně chutně a rychle, můžu vás to naučit na kurzu vaření, který se tomuto tématu věnuje.

 

 

Konec povídání, jdeme vařit. Nezalekněte se. I když je recept dlouhý, není složitý. Vytvořila jsem ho z nouze, jelikož "doma nic nebylo", ale zelenina a trvanlivé suroviny se u nás najdou vždy, takže není problém uvařit skvělé jídlo.

 

Quinoa placičky

 

1 hrnek quinoi, uvařit podle návodu

1 menši cibule, nakrájet na jemno

2 stroužky česneku

1 mrkev, nastrouhat

kousek lilku, na kostičky

1 vejce

1 lžíce strouhanky nebo hrašky

sůl

 

Polenta

 

1 hrnek instantní kukuřičné polenty, uvařit dle návodu

sůl, koření dle chuti

sušená rajčata (není nutné)

 

Papriková omáčka

2 lžuté papriky, 1 červená, vyjmout jadřince, rozpůlit

1 červená cibule, nakrájet na měsíčky

1 stroužek česneku

olivový olej

sůl, pepř, chilli

 

Restované lilky

1/2 lilku

olivový olej

1 stroužek česneku

sůl

hrstička lístků koriandru (je těžko k dostání - můžete zvolit hladkolistou petržel)

 

Postup:

1. Zapneme troubu, dáme vařit quinou, dáme vařit polentu. Očistíme papriky a dáme je spolu s česnekem a cibulí péct na cca. 180 stupňů.

2. Uvařenou polentu ochutíme solí a kořením, můžeme přidat nakrájená sušená rajčata a bylinky. Vylijeme do zapékací mísy nebo do nádoby, aby polenta tvořila vrstvu max. 5 cm. Necháme vychladnout.

3. Uvařenou a vychladlou quinou smícháme se zbytkem surovin.

4. Plech vyložíme pečícím papírem, pomocí tvořítka nebo rukou tvoříme placičky z quinoi, měly by nám vzniknout 4 kusy.

5. Vychladlou polentu nakrájíme na obdelníky a přidáme na plech ke quinoe. Dáme péct.

6. Vyndáme papriky, měly by být upečené a lehce připečené. Rozmixujeme je s ostatními surovinami.

7. Lilky orestujeme na olivovém oleji s posekaným česnekem. Před servírováním promícháme s posekanými bylinkami.

8. Na talíř servírujeme placičku, na ní nandáme omáčku z paprik a restovaný lilek, k tomu pečenou polentu.

 

 

 

Please reload