© 2015 by Pavlína Veselá

 

Spolupracujeme s:

unnamed.jpg
badge-with-link-opaque.png
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Polévka z pečené řepy s kokosovým mlékem

 

Je tady podzim. Roční období, které umí vykouzlit nádherné dny plné barev a slunečních paprsků, které dokáží zahřát prochladlé tváře, zároveň přináší dny, kdy by člověk nejraději ležel celý den v peřinách nebo u rozpáleného krbu, prohlížel fotky z léta a poslouchal melancholickou hudbu (já volím v tyto momenty mé oblíbené Coldplay).

Podzim je ale také symbolem sklizně, a tak vyrazte na trh, nakupte červenou řepu a pojďme si spolu vykouzlit tuto úžasnou polévku, která zahřeje, ale zároveň díky použitým ingrediencím navodí vzpomínky na léto a exotické kraje. Pro dnešní den jako stvořená.

 

Potřebujete:

5 malých červených řep (nebo tři středně velké)

2 lžíce oleje

1 střední cibule, nasekat najemno

Čerstvý zázvor, 3 cm, oloupat, nasekat najemno

0,6 l vody nebo zeleninového vývaru

0,2 l kokosového mléka

Šťáva z jedné limetky

Sůl

Koriandr na dozdobení (není nutné)

 

Postup:

  1. Troubu rozpálíme na 180 °C a vložíme do ní na rošt celé řepy. Pečeme dle velikosti 30-50 minut. Ideálně řepy upečte už dříve s jiným pokrmem.

  2. Po upečení řepy necháme chvilku vychladnout a oloupeme je a nakrájíme na měsíčky nebo jiné menší dílky.

  3. Hrnec rozpálíme, přidáme olej a poté cibulku a zázvor, když směs začne chytat barvu, přidáme řepu a zalijeme vodou. Osolíme.

  4. 10 minut společně provaříme a poté rozmixujeme tyčovým mixérem.

  5. Přidáme kokosové mléko, šťávu z limetky. Promícháme a na mírném ohni prohřejeme.

  6. Podáváme s pár kapkami kokosového mléka a lístky koriandru. Případně můžeme ještě lehce poprášit sušeným mletým zázvorem.

 

Skvělá polévka do upršených dní, která je nejenom vegetariánská, ale dokonce veganská. Pro nás je ale nejdůležitější, že chutná skvěle.

 

 

Please reload